3 Aralık 2018 Genel 0 comment

Çocuklarımızı Elektrik Kazalarından Nasıl Koruruz?

Çocuklarımızın kazalara bağlı ölüm istatistikleri korkunç gerçeği gözler önüne seriyor. Evlerimiz, çocuklarımız için güvenli değil ! Bu yazımızda, çocuklarınızın güvenliğini arttırmak için alabileceğiniz pratik önlemlere yer vereceğiz.

ABD’de her dört çocuktan bir tanesi yılda bir ev kazasına uğrayarak tedavi görmektedir. Yine her yıl 14 yaşın altındaki 12.000 çocuk kazalardan dolayı ölmekte, 50.000 çocuk ise sakat kalmaktadır.

Avrupa’daki veriler de bir o kadar çarpıcı: İngiltere’de istatistiklere göre her 6 günde 1 kişi evlerinde elektrik kazası sonucu hayatını kaybederken, Fransa’da yılda 4.000 kişi elektrik çarpması sonucu yaralanmaktadır.

Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, ölüm sıralamasında kaza sonucu ölümler 4. sırada yer almaktadır.

Tüm bu korkutucu istatistikler gösteriyor ki; evlerdeki elektrik kaynaklı ölümlerin %40’ını 9 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor.

Evlerinizin elektrik tesisatı 2000 yılından önce döşendiyse, evlerinizde otomatik sigortalar haricinde bir güvenlik cihazı kullanılmamıştır. Bu otomatik sigortalar yani devre kesiciler, kısa devre tehlikelerine karşı koruma sağlayabilir ancak elektrik çarpması riskini ortadan kaldıramaz.

Evde elektrik kazalarının çok büyük bir bölümü elektrik prizlerinden kaynaklanıyor. Ve en büyük riskle de çocuklarımız karşılaşıyor. Özellikle 0-6 yaş arası çocuklar zararın nereden geleceğini kestiremezler; prizlere dokunmaya, ellerine geçirdikleri cisimleri prizlere sokmaya çok meyillidirler. Her saniye peşlerinde olup kontrol altında tutmanız çok zor,  bu nedenle daha kalıcı ve daha kesin güvenlik önlemleri almak gerekiyor.
 İşte size, evlerinizdeki prizleri çocuklarınız için daha güvenli hale getirebilmeniz için birkaç yöntem :
1) Çocuk Prizleri

Son yıllarda güvenlik önlemlerinin artması ve ebeveynlerin daha bilinçli hale gelmeleriyle birlikte, sektörün önde gelen markaları da çocuk güvenliğini ön plana çıkaran tasarımlara ağırlık vermeye başladılar. Çocuk odalarınızda kullanabileceğiniz bu çocuk korumalı prizler hem odalarında oynarken çocuklarınızın güvenliğini sağlayıp hem de şık tasarımlarıyla çocuk odalarınıza renk katabilir.

2) Çocuk Koruma Kilitleri

Çocuklarınızın erişebileceği yerlerdeki prizlerinize bu kilitleri takarak onların güvenliğini sağlayabilirsiniz. Bu kilitler, çocuklarınızın priz deliklerine parmaklarını ya da yabancı cisimleri sokmalarını önler. Dilediğinizde ürünün anahtarı ile kilidi açıp kolayca kullanabilirsiniz.

 

 

3) Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Çocuk Korumaları

Tüm bunlara alternatif olarak biraz vakit ayırarak, çocuklarınızın güvenliğini sağlayacak olan priz korumalarını, aşağıdaki videoda olduğu gibi, evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Ancak özellikle çocuğunuz 3 yaşından büyükse bu asla yeterli bir önlem olmayacaktır.  Bu durumda hazır korumalı olan prizleri kullanmak daha güvenilir bir tercihtir.